Seguiments aprofitant les circumstàncies

He sentit el podcast Ubuntu y otras hierbas d’aquest mes i, vaja, està molt bé.

Parlen del seguiment que ja fa el gobierno amb la complicitat de les operadores principals (Movistar, Vodafone i Orange), després d’haver-los pagat uns dinerets fa pocs mesos. Se suposa que les dades estan anonimitzades, però tot i així,… Es recorda el paper de les operadores durant el cop d’estat fallit a Turquia, on tots els telèfons mòbils van rebre un missatge d’Erdogan. De Singapur, on hi ha una aplicació pel seguiment de la pandèmia i on també se segueixen els moviments de les persones.

Sembla que en principi la intenció és bona, però quan acabarà? Acabarà o ja que hi som ho deixaran per sempre? On és la UE que normalment és curosa en aquest tema? El seguiment que es fa a Espanya és de tothom, no de persones infectades. Tampoc tenen la manera de saber quins estan infectats encara, però quin sentit té saber com es mou tothom? Sembla que no gaire, però això ja ho tenen sense cap mena de resistència ciutadana, el moment ideal.

Facebook ha començat a compartir dades de localització (que no haurien de tenir, que se suposa que no es dediquen a això) amb governs per combatre la pandèmia. Facebook ha de combatre la pandèmia?

Google llença informes de mobilitat a Espanya durant la pandèmia. Qui són aquests per fer això? Són una entitat pública de salut?

El ministeri de sanitat podrà comprovar amb la seva aplicació mòbil si un ciutadà és on declara ser-hi. Així va sortir a la premsa i és tremendo. A veure com es pot revertir això, si es pot.

Apple i Google es posen d’acord en que una aplicació dels governs de tot el món, no auditable, s’insta?li automàticament a tots els dispositius quan s’actualitzi. Sembla que funcionarà amb un sistema de traqueig obert per Bluetooth, però les dades aniran directes al governs. Qui controlarà aquestes enormes bases de dades d’infectats, no infectats, i contactes entre uns i altres?

Més de 40 milions de telèfons s’usen per rastrejar el coronavirus. No, perdona, rastregen les persones. I la notícia diu que no es faran servir per ús policial. Si ho diuen així, deu ser que ja s’ho han plantejat, o som nosaltres que som uns paranoics? O és la manera de visualitzar el control que tenen?

El gobierno revisarà amb instruments legals què és i què no és una notícia falsa. La notícia es comenta ella sola. És clar que n’hi ha moltes, però si és el govern qui decideix, estem venuts.

Moltes preguntes i molta incertesa en tot plegat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.