Els ciudadanos

El meu germanet (blog abandonat) s’ha llegit el programa del nou partit polític Ciutadans-Partit de la Ciutadania.
Hi ha trobat una frase sospitosa i els ha escrit un correu.

Hola,

M’he estat llegint el vostre programa electoral i tinc un dubte a
l’ultim punt:

Sistema electoral. En particular, plantejarem la necessitat
d’aprovar un nou sistema electoral que articuli millor la
representació ciutadana, desbloquegi les llistes electorals i
redueixi la sobrerepresentació de les minories en el Congrés.

Que voleu dir amb “reduir la sobrerepresentació de les minories en
el Congrés”. En quin sentit considereu que les minories estan
sobrerepresentades?

Gràcies.
Eduard.
Barcelona.

Resposta

Date: Thu, 26 Oct 2006 09:29:47 +0200
From: info@ciutadans-ciudadanos.com
To: “Edi Carreras”
Subject: ciutadans-ciudadanos

Estimado Eduard,

El model de repartició d’escons al Congrés, basat en la llei D’Hont i la circumscripció provincial, té efectes que distorsionen fortament la proporcionalitat entre escons i vots. Una de les mostres més clares d’aquesta distorsió és el cas d’Izquierda Unida y Esquerra Republicana de Catalunya a la legislatura vigent.

Les candidatures d’Izquierda Unida van obtenir 801821 vots a tota Espanya (llevat de Catalunya, on es presentaven amb la llista d’ICV), mentre que ERC va rebre el suport de 652196 votants. IU només va obtenir 2 escons. Malgrat haver obtingut un suport molt inferior (prop de 150000 vots menys) al de IU, la formació independentista en va treure 4 vegades més escons, és a dir, 8 diputats. Aquest exemple ilustra la manca de proporcionalitat i sobrerrepresentació que tenen algunes minories al Congrés, en particular, les minories amb força regional, però sense presència arreu d’Espanya (el cas de ERC). I aquest és el fenomen de sobrerrepresentació de minories que s’esmenta al nostre programa.

Ciutadans proposa corregir aquestes distorsions a través d’un sistema més just (més proper al principi d'”un home, un vot”), en el qual es respectin d’una forma més fidel la voluntat popular, i no es donin paradoxes com que candidatures amb menys suport treguin més representació al Congrés.

Esperem que aquesta resposta hagi resolt els seus dubtes, i restem a la seva disposició.


Salutacions,
Virgínia Alejaldre

Ciutadans-Partit de la Ciutadania
info@ciutadans-ciudadanos.com
www.ciutadans-ciudadanos.com

Mala resposta. Rèplica del meu germà.

Hola Virginia,

El cas que expliques es de sobrerepresentacio territorial i no de sobrerepresentacio de minories. Les minories estan clarament infrarepresentades per la llei d’Hont.

Agafant les dades que menciones, la llei d’hont va assignar aquests escons al 2004:

PSOE 164
PP146
Ciu 10
ERC 8
PNV 7
CC 3
IU 2
ICV 2
.
.
.

Si assignem el concepte 1 home 1 vot, i dividim el numero de vots pel numero de escons, la distribucio hagues estat molt diferent:

PSOE 157 (7 menys)
PP 137 (9 menys)
Ciu 12 (2 mes)
ERC 9 (1 mes)
PNV 6 (1 menys)
CC 3 (igual)
IU 11 (9 mes)
ICV 3 (2 mes)
.
.
.

A aixo cal afegir que per poder entrar al repartiment del pastís cal un 3% de vots, altre punt que penalitza les minories.

Com es pot veure l’actual sistema perjudica moltissim les minories (IU en el cas mes clar), i nomes beneficia a les majories (PP i PSOE). Inclus el cas que menciones (ERC) mereixeria 1 esco més aplicant la teoria 1 home 1 vot, ja que es més gran la penalitzacio per la llei d’hont que el benefici territorial per la distribucio de vots per regions.

Es per això que em sorpren que parleu de “sobrerepresentacio de minories” quan l’actual sistema es ben poc respectuos al meu entendre amb les minories.

Eduard.

Nova resposta

Date: Fri, 27 Oct 2006 09:41:59 +0200
From: info@ciutadans-ciudadanos.com
To: “Edi Carreras”
Subject: ciutadans-ciudadanos

Eduard,

Tens raó, la redacció no és exacta. El sistema D’Hont tendeix a primar els grups majoritaris, però al sistema electoral espanyol es produeix un efecte addicional que discrimina a unes minories envers d’unes altres, les que tenen força regional (és a dir, les que poden ser forces majoritàries a una circumscripció i per tant, beneficiar-se de la llei d’Hont) i les que són minoritàries a tot arreu (com IU). El resultat és un bipartidisme que fa impossible la consolidació d’una tercera força, excepte que aquesta sigui de caràcter regional. Les forces minoritàries regionals, tot i estar lleument subrepresentades respecte el model proporcional pur, tenen un plus de visibilitat i de capacitat de decisió (sobrerrepresentació efectiva) al Congrés, perquè el sistema fa inviable una tercera força nacional (com el CDS o IU). I a aquest desequilibri ens referim.

De tota manera, agraim el teu comentari i incorporarem les correccions adients al programa electoral.


Salutacions,
Virgínia Alejaldre

Ciutadans-Partit de la Ciutadania
info@ciutadans-ciudadanos.com
www.ciutadans-ciudadanos.com

Hi ha unes quantes coses. Per què no parlen de partits com el PNV i el BNG? Només tenen problemes amb els partits catalans que resulta que tenen massa representació a Espanya. De fet, incloure això al programa electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya ja és bastant pintoresc, potser és que no distingeixen gaire. Però a més no s’han preocupat ni de fer uns pocs càlculs abans de dir el que diuen, i ara hauríem de veure com volen aconseguir que ERC no tingui representació al Parlament Espanyol, potser prohibint-los presentar-s’hi? Les minories no els semblen malament, sempre i quan no siguin minories regionals. Ja s’ho faran. Només espero que després de les eleccions se’ls dediqui el temps proporcional als seus resultats a les ràdios catalanes, on trobo que sempre han tingut molt d’espai per a les seves reivindicacions que no tenen ICV, per exemple.

2.553 thoughts on “Els ciudadanos

  1. Michelle, I feel that way about chocolate too.  I can't eat it if it's not in the house.  I've actually been known to throw it away.  Crazy, right?!?!  Anyway, thank you for your kind words!  It was great seeing you in Nashville.  And you're right…it really isn't all about the weight loss.  It's amazing how much our weight is tied into our self-esteem and motivation.  Sad, but true.  Thanks for stopping by today!!!

  2. Merci Mathilde pour ce beau moment de douceur et ensoleillé avec toutes ces merveilles que raconte si bien Henry Bauchau. Venir chez toi, ce n'est que du bonheur.Beau dimanche chère Mathilde.Bisous.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada