Dia contra els DRM


Avui és el dia contra la Gestió de Restriccions Digitals (Digital Restrictions Management, DRM) i la Free Software Foundation Europa i d’altres organitzacions han llençat el portal DRM.info.

De la nota de premsa de la FSFE traduïda i que haig d’enviar encara per a la publicació:

DRM.info: Informant sobre els perills de control·lar l’ús privat dels mèdia

Aquest matí, un grup d’organitzacions contribuïdores i autors han llençat DRM.info, una plataforma col·laborativa d’informació sobre els perills potencials de la gestió de restriccions digitals (Digital Restriction Management, DRM) initiada per la Free Software Foundation Europa (FSFE).

“‘Els vostres aparells no se’n refien de vosaltres!’ és el missatge bàsic dels DRM. De fet, se’n refien tan poc de vosaltres que ni tan sols us diran que us tenen sota la seva vigilància,” diu Joachim Jakobs, coordinador de mèdia de l’FSFE. “En el cas del rootkit de SONY, s’ha vist que el programari es va instal·lar en secret, sense el consentiment dels usuaris, va informar SONY, i fins i tot va malmetre la instal·lació de Windows quan se l’esborrava.”

Donades les implicacions polítiques de posar el propietaris d’ordinadors, reproductors, telèfons mòbils i altres aparells sota el control dels venedors dels aparells, no és estrany que es prefereixi que ningú no conegui els DRM: un executiu de la Disney va dir a l”Economist’ fa un any: “Si els consumidors arriben a saber que hi ha uns DRM, què són, i com funcionen, ja haurem fracassat.”

En contrast, DRM.info es basa en la idea que a la gent se l’ha d’informar i involucrar en decisions que els afectaran en un àmbit molt personal.

“Les tecnologies DRM estan basades en el principi que una tercera part té més influència sobre els teus dispositius que tu, i que els seus interessos passaran per sobre dels teus quan entrin en conflicte. Això és així fins i tot quan el teu interès és perfectament legítim i legal, i possiblement també per a les teves pròpies dades,” explica Georg Greve, president de l’FSFE.

Les biblioteques també estan preocupades amb l’impacte dels DRM en la seva capacitat de preservar la nostra herència cultural, de proveir el futur accès al material de domini públic i d’exercir privilegis d’usuari sota la llei de drets d’autor. “Les biblioteques veuen els DRM com una amenaça per a les nostres activitats perquè poden soscavar o fins i tot impedir l’accès legítim i l’ús de continguts digitals”, diu Teresa Hackett, eIFL.net. “Donem la benvinguda a DRM.info com a plataforma per al debat públic sobre aquests temes importants per a la societat”.

Georg Greve acaba: “DRM.info es disposa a acabar amb el silenci sobre els DRM i podeu ajudar-nos amb aquesta tasca: descarregueu-vos un botó de web de DRM.info avui i enllaceu-lo.”

Quant a DRM.info

DRM.info és una col·laboració entre moltes organitzacions independents i individus. Els punts de vista expressats reflecteixen els de l’organització en qüestió i, si no es diu el contrari, no s’han fet amb el coneixement dels altres contribuïdors. Tots els contribuïdors tenen una preocupació compartida sobre la manca d’un debat social informat sobre els aspectes que envolten les tecnologies DRM.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada