Fixeu-vos que els angloparlants ho tenen més fàcil

Tradueixo un article del Sense Hofstede, desenvolupador d’Ubuntu dels Països Baixos, del juliol de 2010.

L’original en anglès és al seu blog. El tradueixo perquè em sembla molt interessant per a la nostra comunitat (i d’altres) i perquè el Sense permet la modificació dels seus textos amb una llicència Creative Commons By-sa 3.0.

Aquest article és per a despertar consciències. M’agradaria parlar d’una cosa que podria tenir una mica més d’atenció: el fet que els parlants nadius d’anglès són uns privilegiats en les comunitats de codi obert i que haurien de ser-ne més conscients.

Els dies del llatí i el francès com a lingua franca del món són molt lluny i tots sabem que l’anglès ha pres el seu lloc. Sobretot, les TIC estan dominades per l’idioma. Pràcticament tota la documentació i noms de funció són en anglès, així com gairebé tota la comunicació. No hi ha molts idiomes que tinguin les seves pròpies paraules “ordinador” o “Internet” o “programari” i “maquinari” per a aquesta matèria. [El català sí]

És lògic, per descomptat, utilitzar la llengua ara. No té sentit tractar d’aconseguir que tothom aprengui suec tot d’una perquè ens agrada més. Si voleu comunicar-vos amb èxit en línia i participar en una comunitat de codi obert, necessitareu l’anglès. No obstant això, aquesta és la causa d’una gran desigualtat entre els parlants nadius i no nadius.

S’evidencia quan es dóna un cop d’ull al que passa quan no es domina l’anglès. Quan l’anglès no és correcte:

 • la gent us pren menys seriosament i us tracten més com un nen o una persona ignorant;
 • us resulta més difícil d’expressar-vos i fer avinents les vostres intencions a una altra persona;
 • utilitzar-lo requereix més energia i és més frustrant, el que significa que és menys probable que l’utilitzeu;
 • sereu mal entès més sovint i /o sereu considerat rudes, causant una mala impressió;
 • us resulta més difícil d’entendre la documentació, how-tos, blogs i altres informacions vitals en la comunitat.

Tots aquests punts dissuadeixen les persones menys fluides a contribuir als debats, a parlar. Això es demostra molt clarament per la quantitat relativament alta de nordamericans, i altres contribuents dels països de parla anglesa en la comunitat, especialment en els papers principals.

Els Estats Units, amb 300 milions d’habitants, és menor que l’Europa geogràfica amb 731 milions de persones, o de la UE amb 501 milions de persones. Però encara hi ha molts nordamericans visibles en els projectes de codi obert. Només hi ha uns 70 milions de parlants nadius d’anglès a Europa, d’Irlanda i la Gran Bretanya.

Però parlem de l’Índia, Indonèsia i la Xina. Tots aquests països tenen poblacions de menys o més mil milions de persones. Això és enorme! L’Ubuntu també sembla ser molt popular allà. Encara no veiem tots els co?laboradors d’aquests països, com veiem els dels països de parla anglesa.

Per descomptat que hi ha molts factors que tenen a veure amb la diversitat i orígens dels membres de la comunitat. Tanmateix, això no ho explica tot. L’Índia, Indonèsia, Brasil i la Xina treballen molt dur perquè la banda ampla sigui accessible per a tothom, però a l’Europa Occidental hi ha molt millor connexió a Internet que a moltes parts d’Amèrica del Nord.

Crec que una raó molt important és el fet que no tothom parla bé l’anglès, i per un munt de gent que parla anglès utilitzar-lo no és tan simple com fer servir la seva llengua materna. Mai es pot aprendre una segona llengua igual com la seva llengua materna i costa una gran quantitat d’energia per a moltes persones poder-lo utilitzar en la lectura, escriptura, conversa i comprensió.

Això és una barrera per poder contribuir a les comunitats de codi obert, així que es queden en els seus LoCos o volten una mica per la comunitat internacional, però no tant com podrien o els agradaria fer, perquè els resulten uns costos energètics massa grans o és massa difícil aprendre per qüestions d’idioma. Per a la majoria de contribuents voluntaris, l’Ubuntu és una contribució que fan en el seu temps d’oci, com un hobby. Quan el seu hobby és sobretot dur i no tan divertit com altres coses que podries fer en el mateix temps, no és difícil de decidir no participar-hi.

Aquesta és la raó, probablement, per la qual ens està costant més col.laboradors que la desigualtat de gènere o ètnia. És també una qüestió més difícil de resoldre ja que no es poden treure tots els problemes, simplement educant la gent. Sempre seguirà hi haurà una barrera idiomàtica.

L’augment de la consciència ajuda, però. En primer lloc m’agradaria que tots els parlants nadius d’anglès s’adonin que són, de fet, – cada un d’ells, inclosos els que tenen dislèxia – molt privilegiats respecte de qui no els parla de manera nadiua.

Segon, m’agradaria demanar a tota la comunitat – i també la dels no-natius – que tinguin en compte la competència d’algú en llegir un missatge escrit en mal anglès. Pot ser temptador, inconscientment, tancar el correu electrònic i considerar l’autor com algú que no es va molestar a escriure en correcte anglès. No obstant això, tingueu en compte que aquest podria ser el millor anglès de l’autor. Donar l’oportunitat a l’autor sense tenir-li en compte.

En tercer lloc m’agradaria demanar la comunitat que s’adoni de la importància i de la localització i les traduccions, de la interfície i la documentació. Els nordamericans són uns privilegiats que tenen tot el seu sistema, des dels texts de qualsevol aplicació fosca del repositori univers fins a la seva moneda, localitzats per defecte. Mai s’han d’adaptar quan una determinada aplicació només està disponible en l’anglès EUA, o quan un calendari de línia d’ordres està seguint les seves conversions històriques. Els altres ho fan.

Comprovació de la comunitat d’Ubuntu

Volia acabar aquest post amb un resum dels diferents consells de la comunitat Ubuntu i els països d’origen / llengües natives dels seus membres. Només cal llegir les dades i penseu-hi.

Consell de la Comunitat

nom país d’origen llengua materna (es)
Alan Papa Regne Unit Anglès (Regne Unit)
Benjamí Hill Mako Estats Units Anglès (EUA)
Daniel Holbach Alemanya Alemany
Pedro Franco Estats Units Anglès (EUA)
Mark Shuttleworth Sud-àfrica Afrikaans / Anglès (ZA) (No segur)
Matthew East Regne Unit Anglès (Regne Unit)
Mike Basinger Estats Units Anglès (EUA)
Richard Johnson Estats Units Anglès (EUA)

Consell del Fòrum

nom país d’origen llengua materna (s)
Mike Basinger Estats Units Anglès (EUA)
Mike Braniff Nova Zelanda Anglès (Nova Zelanda)
Mateu Helmke Estats Units Anglès (EUA)
Troy Ryan Estats Units Anglès (EUA)
John Dong Estats Units Anglès (EUA)
“Bodhi Zazen” Estats Units Anglès (EUA)
Isabelle Duchatelle França Francès

Consell de l’IRC

nom país d’origen llengua materna (s)
Benjamin Rubin Estats Units Anglès (EUA)
Juha Siltala Finlàndia Finès
Jussi Schultink Austràlia Anglès (AUS)
Nathan Handler Estats Units Anglès (EUA)
Terence Simpson Regne Unit Anglès (Regne Unit)

Consell dels LoCos

nom país d’origen llengua materna (s)
Laura Czajkowski Irlanda Anglès (IE)
Alan Pope Regne Unit Anglès (Regne Unit)
Christophe Sauthier França Francès
Chris Crisafulli Estats Units Anglès (EUA)
Pablo Tagliamonte Estats Units Anglès (EUA)
Leandro Gómez Uruguai Espanyol (UY)

Junta Tècnica

nom país d’origen llengua materna (s)
Colin Watson Regne Unit Anglès (Regne Unit)
Kees Cook Estats Units Anglès (EUA)
Mark Shuttleworth Sud-àfrica Afrikaans / Anglès (ZA) (No segur)
Martin Pitt Alemanya Alemany
Matt Zimmerman Estats Units (no segur) Anglès (EUA)
Scott James Remnant Estat Units (no segur) Anglès (EUA)

Descàrrec de responsabilitat: aquest article no pretenia ser una diatriba o un atac personal contra qualsevol membre de la comunitat o consell. El meu objectiu era escriure una revelació, no un atac.

One thought on “Fixeu-vos que els angloparlants ho tenen més fàcil

 1. violaine16 décembre 2011Bonjour,je tombe également sous le charme de cette jolie robe en mousseline. Je vous que vous prevoyez de la faire, l’avez vous faite ?je suis en train, et j’aurais aimé voir le résultat autre que sur cette mannequin.et savoir qu’avez vous pensé des explications etc etc… j’envisage de me la faire pour noel ! j’ai encore un peu de temps devant moi

 2. Ugh. I feel your pain. I am in the midst of reprogramming my 1 year old. For the last year her bedtime has been anywhere from 10:30pm to 12:00am. Baby and I are now both miserable and sleep deprived. It doesn't help that she's also getting in two molars and being transitioned to milk, either. ::smacks self in head:: Good luck! We shall prevail!

 3. I am impressed, I must say. Very rarely do I come across a blog thats both informative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your blog is important; the matter is something that not a lot of people are talking intelligently about. I’m really happy that I stumbled across this in my search for something relating to it.

 4. city very easily and cut them off from all communication … not to mention take them off grid for their area of the country and causing massive power outages in other cities (as seen when Ohio had a problem a couple years ago that put NY and parts of the east coast in the dark).Anything electronic related would have to be completely replaced … right down to the cables and wires.Having said all that … It’s really a cool weapon. : ^)

 5. We love them Kate! You did such a wonderful job with the boys. We appreciate it so much and feel so lucky to have you capture this little piece of time for us. (In less than 30 minutes and with a major storm blowing no less!) Can’t wait to see the rest!

 6. Laurie, Betty, and Joan, please don’t kill me…but I may have to abandon the ranks here. My eyes are now seeing it as another photo of John. On my computer I flipped the photo of Isaac, put it alongside John, and it looks like the same person to me. I am now thinking maybe the LOC had it wrong. Please forgive my change of opinion on this, Laurie, Betty, and Joan. Dave, thank you for posting all the photos and devoting a part of your blog to my question.

 7. Klart du har lov til Ã¥ være sliten…og lov til Ã¥ si ifra. Det er jo en "helomvending" dere gÃ¥r gjennom nÃ¥.SÃ¥ koselig at storebror koser og duller med den nydelig lille prinsessa.Nyt tiden :o)Klem Hege

 8. Eu vou [pela primeira vez]! uma pena a Apple não estar mais presente. Eu gosto mto desse formato de promoção. Eu fui nas primeiras Fenasofts em SP e era bem legal. Lá pra 92, 93 só havia papel contínuo e disquetes de 5-1/4″ coloridos .. mas com o tempo as coisas evoluiram e ficaram bem legais. Enfim, esse formato parece saturado hj .. e a gente só vê as empresas abandonando … espero q as Apple Store continuem firmes. Eh o verdadeiro diferencial da Apple. Afinal, qual outra empresa tem lojas? o serviço eh mto bom!

 9. This technology is the most democratic to date (so long as you can afford electricity, a computer and a high-speed connection) and also the most dangerous. Do we really want "fire in the hole" felons and copyright thieves choosing our next president? Too bad the "debates" and debators cater to the lowest common denominator. That's democracy in all its gory glory. That's also why a republic — not a democracy — is the best form of government, and why the United States has not yet disintigrated into anarchy.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *